Alhamdulillah..

Tiap manusia pasti akan diuji..
sama ada dengan kemiskinan, kesusahan, kemewahan..
apa jua yang kita lalui
ucaplah alhamdulillah..
alhamdulillah 'ala kulli haal..
moga ujian itu mendekatkan kita dengan Allah SWT..
Ya Rabb, pilihlah kami menjadi hambaMU yang mukmin dan muttaqin,
bantulah saudara-saudara kami di Mesir dan Syria jua Palestin,
matikanlah kami sebagai syuhada'...

0 ulasan:

Isu Mesir..apa peranan kita??

Assalamualaikum wbt buat semua pembaca..
Dalam kemeriahan menyambut Syawal dunia dikejutkan dengan pergolakan politik di Mesir hingga ramai yang syahid dan cedera..
Sebagai umat Islam pastinya kita rasa kecewa dengan apa yg berlaku di Mesir. Ia bukan sahaja soal mempertahankan Islam tetapi jua soal kemanusiaan tatkala ratusan malah ribuan menjadi mangsa dan terkorban.. pastinya doa, munajat dan qunut nazilah dikirim buat saudara-saudara kita di sana. Ye la, kita nak angkat senjata pun tak mampu inikan pula nak melawan pemerintahan tentera Al-Sisi..
Jika tanya kepada saya adakah saya penyokong Mursi??? SUDAH TENTU.. Namun, masih ada sebilangan kita yang menganggap remeh isu di Mesir..Malahan sebuah akhbar tempatan menyiarkan artikel bertajuk "Guling Mursi juga demokrasi" yang memaparkan temubual dgn golongan anti-Mursi (Tamarud)!!!! apa motifnya???
Jadilah umat Islam yang berilmu dan mencari ilmu.. Jangan kita hanya mendengar berita@cerita dari satu pihak sahaja..

0 ulasan:

kembara master..baru bermula

Assalamualaikum wbt..lama sungguh x update blog..
al kisah, kini dah 7 minggu saya bergelar pelajar sarjana di UPM..
macam-macam kisah yang berlaku..
antara percaya dan tak percaya, sebab saya dapat offer letter agak lewat. jadi banyak benda kena setelkan.. apa pun, alhamdulillah banyak ilmu baru yang saya belajar..
paling tak sangka saya bergelar student kepada seorang blogger merangkap lecturer yg sy kagumi..
amazing kan??
apa yg best sambung master???
1. rasa masa sangat3 berharga..tiap detik begitu bernilai..lagi2 bagi student part time macam saya
2. assignment memang banyak berbanding masa degree @ dip.ed.. satu course sampai 5 tugasan @ pembentangan...fuhhh
3. berguru dengan guru baru... kongsi ilmu..upgrade ilmu..

saya sambung master dlm kurikulum & pengajaran - pendidikan Islam.. ramai yang bertanya napa tak sambung kat UKM yg terkenal dgn tokoh2 pendidikan Islam..saya masih lagi tiada jawapan.. cuma bila saya sambung di UPM, saya yakin banyak hikmah yg Allah tentukan di sebalik tu.. semester ni, saya seorang sahaja yang berdaftar di bawah Kurikulum & Pengajaran (P.Islam)..
apa kekuatan UPM?? jawapan saya: dari segi research method dan cara penulisan yg lebih mementingkan jurnal..saya tak tau bagaimana dgn UKM atau UM..mungkin anda boleh kongsikan =)

ok..kembara sarjana ini baru saja bermula..moga saya terus tabah dan istiqamah dalam menuntut ilmu..aminn

1 ulasan:

2013..jeng jeng jeng..

Assalamualaikum wbt..
haha baru nak tulis untuk 1st entry dalam 2013..orang lain mungkin dah berpuluh entry dah..
hmm ada orang cerita pasal azam tahun baru..siap ikut aspek..contohnya dari aspek kerjaya, kesihatan, ibadah dan lain-lain.. yg 2 memang boleh dicontohi..
Saya?? banyak juga azam tapi masih lagi dok berkecamuk dalam fikiran..
Dari segi kerjaya, nak datang awal..no red punch card..tapi jalan raya kat KL ni memang tak terduga dek akal. Setakat ni alhamdulillah masih lagi BIRU..paling lewat 7.59..(masuk kerja kul 8) hehe..
Keluarga?? moga jadi isteri solehah dan ibu mithali..kena kontrol emosi..
kesihatan?? kawal pemakanan, ubah cara hidup ke arah gaya hidup sihat...senaman (ni yang paling berat)
Pendidikan?? dah submit untuk sambung master, tapi mampukah????
Apa pun, kena pandai bahagi masa dan gunakan masa sebaik2nya..
Emm..setelah 15 hari dalam tahun 2013, baru nak post..hehehe..maaf ye lewat..
SALAM TAHUN 2013..MOGA TAHUN INI LEBIH BAIK DARIPADA SEBELUMNYA..AMIIN

0 ulasan:

Copyright © 2016 LaKarAn haTi and Blogger Themes.